Nederlands

Plan je fietstocht

Harlingen - Holwerd

Afstand: 70,3 km

De sfeervolle havenstad Harlingen is de toegangspoort tot de Waddenzee, met boten die je naar Vlieland en ook Terschelling kunnen brengen (of terug na een oversteek te voet). Je kronkelt verder af en aan langs de Friese noordkust. Het is hier voornamelijk erg stil en vlak. Het is moeilijk voor te stellen dat dit gebied in de middeleeuwen een van de drukstbewoonde gebieden van Europa was. De zee had tot ver in de middeleeuwen grote invloed op het Noord-Friese landschap. Het land overstroomde om de haverklap. Daarom bouwden de vroege Friezen hier al vanaf het jaar 100 heuvels (terpen) van aarde, mest en huisvuil om hun huizen op te zetten. Tussen Zwarte Haan en Holwerd fiets je langs een natuurgebied met de naam Noard-Fryslân Bûtendyks. Dit is een van de grootste kweldergebieden van Europa. Een kwelder is een stuk land dat onderstroomt bij extreem weer.

Snelle feitjes

  • Waddeneilanden
  • Terpen
  • Fotolocatie: Harlingen

Fietsgids bestellen

Deze compacte fietsgids neemt je als het ware mee aan de hand en beschrijft de route vanaf de grens bij Cadzand-Bad tot aan Bad Nieuweschans.

Meer informatie

Blijf op de hoogte

Blijf met de nieuwsbrief op de hoogte van de allerleukste plekjes en locaties om naar toe te fietsen

captcha code:

GPX Track

Met de slimme GPX tracks raak je nooit de weg kwijt. Download hier de volledige route en ga op weg met deze handige navigatie.

Op welk mailadres wil jij de tracks ontvangen?
De GPX Tracks zijn onderweg naar je mailbox! (Stuur opnieuw)